Hereby my participation in a competition near my house to improve the area. Both a motorway and a railway bridge cross the water and a design is requested for this. January 2021
Poort van Noord - Titel: Reflecties
Wonend aan de Crooswijksebocht op een woonark voel ik me enorm verbonden met de Rotte. Met altijd uitzicht over het water geniet ik enorm van de vogels en de dynamiek die het wonen op deze plek met zich meebrengt.
Mijn werk combineer ik met een studie aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag waar ik in het tweede jaar studeer. Voor een persoonlijk “waterproject” breng ik verschillende kanten van het water rondom mijn woonark in beeld. Dit betreft het water waarop ik woon, het leven in en op het water. Dagelijks wandel en fiets ik langs de Poort van Noord en in de zomermaanden zwem ik er iedere dag.
In mijn ontwerp heb ik rekening gehouden met duurzaamheid, het afwisselende landschap zowel op het water als op de oever en de identiteit van het gebied. Door de Poort van Noord te betegelen met hoogwaardig keramiek ontstaat er een inclusief en verbindend geheel.
Speerpunten
Gerelateerd aan de opdracht ‘inclusief en verbindend’, ‘landschap en duurzaamheid’ en ‘identiteit’ zijn dit mijn speerpunten.
Duurzaam
Landschap
Frisheid
Verbinding
Vorm
Duurzaam – de materiaalkeuze is duurzaam. Ik heb gekozen voor keramiek, wat een lange levensduur heeft en mooi blijft.
Landschap – verbinding met de omgeving is het uitgangspunt, zowel in beweging als in kleurgebruik. De tegels kunnen zowel met het water, de lucht als het landschap geassocieerd worden vanwege het patroon en kleur.
Frisheid – de plek zal frisheid uitstralen vanwege materiaal en kleurgebruik. Het makkelijk te reinigen. Het zal bijdragen aan een gevoel van veiligheid voor de voorbijganger.
Verbinding – de Poort van Noord zal een geheel vormen van rechter tot linker oever, van noord naar zuid en eventueel via de onderzijde. De kleuren zouden in elkaar kunnen overlopen om de verbinding nog meer te visualiseren.
Vorm – de vormtegels zijn dynamisch zowel in kleur als in reliëf. Tevens nodigen ze uit om aan te raken. Vanwege de ronde vorm spoelt vuil eraf.
Materiaalkeuze
Klei is in Nederland altijd voorhanden geweest uit zee en rivieren en werd veel verwerkt tot keramiek als dragend of decoratief materiaal. In ziekenhuizen en scholen waar hygiëne voorop staat werd het verwerkt tot tegelwerk. Keramiek (gebakken klei) werd gebruikt om architectuur te verrijken en expressiever te maken. Deze verschillende toepassingen combineer ik in mijn ontwerp.
Dynamiek
De tegels zijn 10x20cm. Er zijn acht verschillende tegels in acht verschillende tinten. Omdat er geen duidelijke boven- of onderkant is zijn er totaal zestien patronen beschikbaar. Deze zestien patronen zijn oneindig te variëren. Willekeurig getegeld levert dit een fascinerende en dynamisch geheel, wat zowel het water als het omliggende landschap weerspiegeld. De combinatie van matte en glanzende glazuren zal extra diepte geven. Eventuele groene aanslag zal onderdeel gaan uitmaken van het werk.
Kosten
Tegels bakken en glazuren is kostbaar, de kosten zijn afhankelijk van het te betegelen deel van de Poort van Noord. Op de lange termijn vallen de kosten wellicht mee vanwege de duurzaamheid.
De Poort van Noord verdient het om nu en op lange termijn nog mooier te worden en trots op te zijn. Om met plezier naar toe te gaan en/of te passeren. Met mijn plan wil ik bereiken dat iedereen van de Rotte geniet.
Graag wil ik u de tegels voor u bakken, in de verschillende kleuren glazuren en u de mogelijkheden tonen door middel van een pitch.